A NYAKI-ÁGYÉKI BŐNYE ÉS A HASIZOM

Pilates
A mozgás szabadsága!
12/29/21
BLOG
A mozgás szabadsága!

Ez a fura nevű cucc, ami remélhetőleg a szakemberek számára annyira nem fura, maximum thora-lumbar fascia néven ismerik, rendkívül fontos szerepet játszik életünkben.
Ez az a szövet – mert hogy ez egy nagy lágyszövet rendszer – aminek a szerepét Pilatesben is kihasználjuk.
Ugyanis Pilatesben nagy figyelmet szentelünk a központ, erőközpont (gátizom, haránt hasizom) bekapcsolására. Ez, aki tanult anatómiát, biomechanikát, vagy csak olvasott már ennek a szerepéről az teljesen képben van ennek fontosságával. Azonban nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük.
Minden egyes anatómiai ábrán látható, ez a szövetrendszer, mégsem nagyon beszélnek róla. A keresztcsont alatt indul, halad fel a lumbális szakaszon át, fel egészen a koponyáig. És előre felé is benyúlik a testben a csigolyákig elülső részéig is néhol.
Na már most az alsó részén, a lumbális szakasznál sok izom is csatlakozik hozzá. (Persze mindenhol csatlakoznak hozzá izmok.) Mély és felületes izmok is. (hátfeszítő izom, haránt hasizom, ágyékizom, csípő hajlító.
Azaz az összes izom, ami ehhez csatlakozik kihat a szövet alapfeszültségére és ezen keresztül egymás feszültségére is. (Erről a múltkor a biotensigrity modellen keresztül írtunk.)
Viszont csak egyetlen izom van, amely haránt irányban csatlakozik hozzá, ami létre tud hozni egy nagyon szükséges fizikai alapjelenséget.
Ja és, hogy még persze csatlakozik a farizomhoz, széles hátizomhoz, csuklyás izomhoz, kereszt csonthoz és medencéhez, meg az egész gerinchez...
Ah...
Miért is olyan fontos ez számunkra, meg számodra, amikor Pilatesre jössz hozzánk?
Nos azért nyaggatunk annyit, hogy kapcsold be azt a központot – nem is akárhogyan, mert ez az alap kereszt irányú húzás newton törvénye értelmében és mivel minden lágy szövet ellenáll húzásnak, így ez is, megfeszüléssel válaszol. Ez a feszültség pedig elengedhetetlen, hogy az összes kapcsolódó struktúrának hatékony alapot biztosítson arra, hogy stabilizáljon, vagy mobilizáljon. Azaz természetes módján és közegében tudjon dolgozni! Azaz a tested összes izmára kihat!
Ez pedig. Csak akkor lehetséges, ha megfelelően hajtod ezt végre!
Ezt nagyon fontos kihangsúlyozni, mert rengeteg helyen hallom ezt rosszul végrehajtva.
Nem véletlenül szentelünk ennek annyi időt tanfolyamokon. Nem véletlenül nem értünk egyet sok más helyen oktatott módokkal. Pusztán csak anatómiai okokból, na meg biomechanikai, és kineziológiai okokból sem...
Ugyan is ez csak és kizárólag akkor tud megvalósulni, ha tényleg azokat a mély hasizmokat kapcsolod be.
(Nem véletlen, hogy nem tanítunk olyat, hogy húzd be a köldököd, vagy kanalazd befelé-felfelé a hasadat. Ahol ezt hallod, onnan azt javaslom fuss jó messzire. Mert ha már időt szánsz a tested fejlesztésre, akkor azt tedd minél hatékonyabban úgy, hogy ne okozz károkat.)
Ez azt jelenti, hogy, amikor tehát ezt az izmot bekapcsolod, akkor az egész testedben létrehozod a megfelelő alaptónust, hogy stabilan, hatékonyan megfelelően használhasd az izmaidat.
Na csupán ezért olyan fontos ez a szerv. Meg a Pilates!

Fúzy Gábor

| | | |

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

EDZÉS ÉS A TÜKÖR
12/29/21

Hogyan használjuk a tükröt edzéshez, Pilateshez? Kell-e vagy sem? Olvasd végig, nem lesz rövid, de legalább megérted magadat és azt, hogy hogyan edz!

bővebben
BUDAPESTRE ÉS VONZÁSKÖRZETÉBE KERESÜNK PILATES OKTATÓKAT!
12/29/21

Pilates oktató, sportvégzettséggel rendelkező edző, testnevelő jelentkezését várjuk, vagy aki nem szakmabeli, de karriert váltana és szeretne Pilates oktatóvá válni.

bővebben