★ NYÁRI LÚDTALP TERÁPIA ★

11905785_509026009264467_7527381684686593299_n
7/13/21
BLOG

Itt a nyár. Tökéletes alkalom, hogy a sajnos oly sokakat érintő lúdtalpat, illetve egyéb lábfej, boka problémákat orvosoljuk. A boka és lábfejünk egy kulcsfontosságú testrészünk, hiszen álló helyzetben az egész testünk alapzatát adja. Azaz, amilyen az alapzat, olyan lesz a többi is. Bizony ki is hat az egész medencénk és gerincünk egészségére.

Lúdtalp esetén a boka befelé esik, ez elcsavarja a láb csontjait is, amik aztán kikapcsolnak nagyon fontos tartó izmokat a medence környékén, mint például kisfarizom, gátizom, aminek következtében fokozottabb stressz hárul a derekunkra. (Persze nem csak a boka hat a medencére, hanem fordítva is létrejöhet ez a folyamat, azaz a gyenge gátizom, végeredményként beejti a bokát.)

Nos a nyár a legjobb lehetőséget nyújtja, hogy a bokánkat és ezáltal testünket minél jobb strukturális formába hozzuk.
A járásunk és tartó izmaink szempontjából a legfontosabb a közvetlen kontaktus a talajjal. Ugyanis a rengeteg érzőideg, propriocepció innen juttat ingert testünk izmai számára és kapcsolja be azon izmokat, amik az adott terepviszonyokhoz legmegfelelőbbek. Ezért fontos lenne, hogy nyáron minél többet töltsünk mezítláb és azt minél változatosabb, sőt egyenetlenebb felszínen.
Igen kelleni fog hozzá 1-2 hét, amíg a talpad megedződik. Amikor már nem szisszensz fel minden kövön, de ez is egy fontos része a folyamatnak. 

Ugyanis míg a kő bök, reflexszerűen át fogsz terhelni a talpad belső – puhább, érzékenyebb – feléről a külső talprészre, ami vastagabb, kevésbé érzékeny. Pont ez kell viszont a lúdtalphoz. Ez az átterhelés.
Emellett, amíg cipőben a kis izmok a lábtőcsontoknál ellustulnak, elsatnyulnak, addig ezek felélednek mezítláb és újra el kezdenek mozogni, erősödni, segítve ezzel a lábfej egészségét, boka megfelelő pozícióját.

Persze furcsán néznek, hogy nem csak a strandon, de a strandra is, vagy akár egy üzletbe is mezítláb mész....
Amit viszont nyerhetsz vele, az hidd el, sokkal többet ér.

Fűzy Gábor

| |

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

EDZÉS ÉS A TÜKÖR
7/13/21

Hogyan használjuk a tükröt edzéshez, Pilateshez? Kell-e vagy sem? Olvasd végig, nem lesz rövid, de legalább megérted magadat és azt, hogy hogyan edz!

bővebben
BUDAPESTRE ÉS VONZÁSKÖRZETÉBE KERESÜNK PILATES OKTATÓKAT!
7/13/21

Pilates oktató, sportvégzettséggel rendelkező edző, testnevelő jelentkezését várjuk, vagy aki nem szakmabeli, de karriert váltana és szeretne Pilates oktatóvá válni.

bővebben