HOGYAN HAT A PILATES A VÁRANDÓSSÁG ALATT?

varandosag_borito
6/25/18
BLOG

a Pilates gyakorlása a legjobb pre-és postnatalis torna

(Április 29-től hetente a stúdióban)
Fűzy Gábor

Ugyan ebben az életemben még nem szültem és nagy esély van rá, hogy nem is fogok, de mint Pilates mester tanár az elmúlt 10 év alatt, sok nővel foglalkoztam a várandóság alatt és után. Most itt az ideje ezt tovább népszerűsíteni azon nők körében akik gyermekáldásra készülne, hogy az ő testük is megfelelő képen legyen kondicionálva a nagy napra. Ezért szakember vezetésével a hónap végétől heti rendszerességgel várjuk a leendő anyákat.

Itt van néhány általános kérdésre és válasz, amit egy régi kurzus alkalmával készítettünk

K: Mi a legfontosabb tanács azon nőknek, akik Pilatest gyakorolnak várandóság alatt?
V: A legfontosabb tanács, hogy változtassák meg a fókuszt és célt. Most már a kondicionálás és fittség új értelmet kell, hogy adjon, és más módon kell megközelíteni. A cél inkább az erő megtartása , amennyiben van mit, ha nem sajnos óvatosan neki kell állni, megszerzi, mert utána rosszabb lesz, ha nincs. Második fontos dolog a test felkészítése a szülésre és az utána lévő regenerációra.

K: Mi történik a nők izmaival?
V: A terhesség alatt, a hosszúkás hasizom megnyílik, a súlypont eltolódik, gerinc görbületei megváltoznak, amit a test valahol kompenzál, ezért egy csomó izom feszes, gyakran fájó tónusba kerül. Minél gyengébben kondicionált egy izom annál fájóbbá, tónusosabbá válik.

K: miközben a természetes szülésnél, az anyának sok erőre lesz szüksége, milyen izmokat kell erősíteni különösen terhes gondozás során a Pilates edzések alatt?
V: Valóban, egy erős és rugalmas, kiegyensúlyozott testre lesz szükség, aminél az egyik legfontosabb rész a központ ott is a gátizom megfelelő kondíciója. Manapság éppen elég problémás ez a terület, pedig a gátizom megfelelő kondíciója nélkül elég problémás is lehet a szülés és az utána lévő időszak.

K: szülés után, amelyek az első gyakorlatok, amit az új anyukák elkezdhetnek gyakorolni? Milyen hamar lehet, és kell, ezeket elkezdeni, amennyiben a vajúdás alatt nem voltak komplikációk?
V: A megtanult gátizom tornát és könnyed sétát szinte azonnal. 7-10 nappal a születés után pedig már könnyebb Pilates gyakorlatok és hosszabb séták végezhetőek. 6 héttel később pedig már erőteljesebb edzés is végezhető.

Tapasztalat azok körében, akik már várandóság alatt Pilatesre jártak.

Sokkal nagyobb testkontrollról számoltak be általában. Jobban uralták a testük változásait és rezdüléseit, minden szakaszban. Energikusabbak, kevésbé szenvedtek fájdalmaktól, főleg hát problémák, amiktől mentesültek. A testtartásváltozást is könnyebben kezelik. A szülés általában könnyebb a regeneráció pedig gyorsabb a szülés után.

| | | | | |

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

BUDAPESTRE ÉS VONZÁSKÖRZETÉBE KERESÜNK PILATES OKTATÓKAT!
6/25/18

Pilates oktató, sportvégzettséggel rendelkező edző, testnevelő jelentkezését várjuk, vagy aki nem szakmabeli, de karriert váltana és szeretne Pilates oktatóvá válni.

bővebben
LEGYÉL A PILATES OKTATÓJA - TANFOLYAMAINK 2024-BEN
6/25/18

Pilates tanfolyamainkon nemzetközi diplomát nyújtó képzést kínálunk. Mélyreható tudás, moduláris tananyag, hatékonyság a kulcsszavaink!

bővebben
PILATES ÉS MOZGÁSSZERVI PANASZOK CÉLZOTT TERÁPIÁJA SZOMBATHELYEN
6/25/18

Új Pilates stúdióval és Hát-Fájdalom Központtal bővült a jövőre 15. születésnapját ünneplő Fűzy Pilates Szombathely. A Géfin Gyula utcai stúdiótól pár lésére, exkluzív környezetben a Vívócsarnok alatt immár az egyéni Pilates órák mellett az ízületi- és mozgásszervi fájdalmak célzott terápiája is elérhető. A stúdióvezető Fűzy Gáborral beszélgettünk.

bővebben