★LÉLEGEZZ!★

12308121_541885069311894_3775438366192473675_o
3/5/21
BLOG

Mindenki tudja, hogy a légzés fontos. A hosszú élet egyik titka. Azt is tudjuk, hogy minősége hatással van az egész napunkra edzéstől, munkán át, a közérzetünkig. Mégis alig fordítunk rá figyelmet, mivel automatikus, így természetesnek vesszük. Az is. A minősége azonban sajnos felnőttkorra eléggé lecsökken.

Rengeteg módszer, irányzat, technika, edzés van, ami a légzéssel foglalkozik. A céltól függően pedig rengetegféle módon lehet a légzéssel játszani.

Amennyiben egy napra levetítenénk az általános testtartásunkat az leginkább egy összenyomott felsőtesti helyzetet mutat. Ebben a helyzetben a mellkas nem tud olyan szabadon mozogni, mint ahogy az rendelve van. A rekeszizom nem tud megfelelően dolgozni, ezáltal csökken a légzés minősége is, csökken az agy oxigén ellátottsága is.

Itt most még sem a rekeszizom, tartás és légzés kapcsolatával foglalkoznék, hanem a légzés folyamatosságával.

A Pilatesben (is) nagyon nagy hangsúly kerül a légzésre. Ennek az egyik része a légzés folytonossága. Tévhitekkel ellentétben nem erőteljes kilégzést használunk. (Bár van, ahol hibásan így oktatják, amit sosem értettem.) Hanem laza folyamatos ki- és belégzést. 

Erőteljes légzésnél ugyanis túlfeszülnek azok az izmok, amiket edzünk. Túlfeszült állapotukban, pedig nem tudnak fejlődni. 
A Pilatesben nem 160kg -al guggolunk, hanem mozgás minőséggel, integrációval dolgozunk, így nekünk nem jó, ha erőteljesen fújod ki a levegőt. A túlfeszülés, ugyanis megbontja a mozgásláncokban létrehozandó erő harmóniát, elfedi a gyengén dolgozó izmokat, nem utolsó sorban pedig nehézkessé teszi a minőségi végrehajtást.
Másik hiba, amikor megakasztod a légzésedet. Ilyenkor a hátizmok feszülnek túl, szintén gátolva a minőségi erőelosztást és hatékony végrehajtást.

Rengetegszer láttam, hogy próbálkoznak a gyakorlat végrehajtásával, de olyan darabos, mint a T feliratú autók elinduláskor. 😀Nagyon gyakran csak egy könnyed kilégzés kell és a mozgás létrejön magától, anélkül, hogy erőlködnél. Mi pedig ezt keressük. Ezt a minőséget szeretnénk utána megerősíteni.

Ez egy nagyon nehéz tanulási folyamat. Talán az egyik legnehezebb a Pilatesben. Azonban csak ezen keresztül érhető el a tökéletes, erős, mégis laza mozgásharmónia, nem csak Pilatesben, de annak hatása által minden mozgásformában.

Fűzy Gábor

| | | |

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

EDZÉS ÉS A TÜKÖR
3/5/21

Hogyan használjuk a tükröt edzéshez, Pilateshez? Kell-e vagy sem? Olvasd végig, nem lesz rövid, de legalább megérted magadat és azt, hogy hogyan edz!

bővebben
BUDAPESTRE ÉS VONZÁSKÖRZETÉBE KERESÜNK PILATES OKTATÓKAT!
3/5/21

Pilates oktató, sportvégzettséggel rendelkező edző, testnevelő jelentkezését várjuk, vagy aki nem szakmabeli, de karriert váltana és szeretne Pilates oktatóvá válni.

bővebben