𝐏𝐢𝐥𝐚𝐭𝐞𝐬 𝐞́𝐬 𝐚 𝐤𝐨̈𝐳𝐩𝐨𝐧𝐭 𝐬𝐳𝐚𝐤𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫𝐞𝐤𝐧𝐞𝐤

központ szakembereknek
Mit is nevezünk központnak? Mi a funkciója?
2024. 08. 20.
BLOG
Mit is nevezünk központnak? Mi a funkciója?
A központnak 2 fő feladata van és négy fő részből épül fel.
Ezeket részletesen kielemezzük, megismerjük kipróbáljuk és begyakoroljuk Pilates oktató képzésünkön, ahol van rá időnk és terünk. Itt most csak a felszínesen tudjuk megtenni, de így is nagyon fontos róla beszélni!
Tehát a 4 fő része:
Gátizom, haránt hasizom, rekesz izom, sokba hasadt izom.
Amit itt nem olvastál az nem a központ része! Még akkor sem, ha neked úgy mondták, tanították. Ez esetben el kell keserítselek, nem így van. Az egyenes és ferde hasizmok, ágyéki izmok és csípő körüli izmok egyike sem része a központnak!

A központ izomzata, izom rost típusa eltér az előbbiekétől. Sokkalta lassabb típusú izom rost. Azaz kis erőkifejtésre tervezett, de hosszabb időn át.
Ebből kifolyólag az edzéséhez is ilyen módszer illik. A kisebb erőkifejtés, magasabb ismétlés szám.
(Nem a dinamikus ugribugri, fekve repülés..)
Az izmok eredését, tapadását, lefutását nézve pedig semleges medence és derék helyzetben aktívak.
Azaz nem semleges derék helyzetben NEM aktívak.
Ez kiváltképpen igaz a sokba hasadt izomra, aminek egy speciális funkciója is van és ami a legérintettebb hátfájdalmak esetében. Sőt ezt krónikus hátfájdalom után újra kell "programozni".
Sajnálatos módon a mai napig is még a gyógytornász főiskolák némelyikén is tanított, szorítsd/nyomd le a derekad utasítások, nem ezeket az izmokat erősítik. Pont!

A központ fő feladata:
Az ágyéki - és megfelelő végrehajtás mellett az egész gerinc - szegmentális stabilizálása (Richards, Hides, Jules, Hodges 1999, 2000). Illetve a végtagból végtagba történő erőátvitel, csökkenés, törés nélküli véghezvitele.
A stabilizációban, azonban amennyiben a mozgás terjedelme, sebessége, vagy az erőkifejtés nagysága átlép egy küszöböt (ami egyébként egy viszonylag alacsony küszöb), akkor a globális stabilizátorok fokozatosan bekapcsolódnak a dinamikus mozgás kontrollálásába.
A probléma ott van, amikor a dinamikus stabilizátorokat edzeted lokálisként, mert nem hagysz elég teret, időt, figyelmet azoknak. Vagy mert azt hiszed az kell a vendégednek. Vagy egyszerűen csak nem lettél megfelelően megtanítva és nem is tudsz róla. Ez pedig egy elég gyakran előforduló probléma.
Amennyiben a fent említett lokális izomzat nem megfeleően erős, hatékony, koordinált és összehangolt a globális izomzattal, akkor a sérülés veszélye, mint demoklész kardja lebeg folyamatosan a vendéged feje felett.
A te felelőséged! Hozzád ment segítségért!
Ha nem tudod, nem vagy biztos ezekben gyere el, segítünk, megtanítjuk meglátni.
Erről szól ugyanis a Pilates képzésünk.
Nem csak Pilates edzőknek tehát!
Fűzy Gábor

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

EDZÉS ÉS A TÜKÖR
2024. 08. 20.

Hogyan használjuk a tükröt edzéshez, Pilateshez? Kell-e vagy sem? Olvasd végig, nem lesz rövid, de legalább megérted magadat és azt, hogy hogyan edz!

bővebben
BUDAPESTRE ÉS VONZÁSKÖRZETÉBE KERESÜNK PILATES OKTATÓKAT!
2024. 08. 20.

Pilates oktató, sportvégzettséggel rendelkező edző, testnevelő jelentkezését várjuk, vagy aki nem szakmabeli, de karriert váltana és szeretne Pilates oktatóvá válni.

bővebben