EDZÉS ÉS A TÜKÖR

tükör
Hogyan használjuk a tükröt edzéshez, Pilateshez? Kell-e vagy sem? Olvasd végig, nem lesz rövid, de legalább megérted magadat és azt, hogy hogyan edz!
2024. 08. 20.
BLOG
Hogyan használjuk a tükröt edzéshez, Pilateshez? Kell-e vagy sem? Olvasd végig, nem lesz rövid, de legalább megérted magadat és azt, hogy hogyan edz!
Szinte minden edzőteremben ott van ma a tükör és rengeteg ember nézi magát edzés közben, jó esetben azért hogyan csinálja, kevésbé jó esetben másért.
Ma a "butik Pilates stúdiók" korában ugyanez a helyzet.
Pilates közben.
Aki ismer kicsit is, tudja a válaszom, (15 éve működik a saját stúdiónk) de nézzünk a mélyére, hogy jobban megértsük...
Amikor egy gyakorlatot, modulatot végrehajtasz, legyen az bármilyen, 2 változatban mehet végre.
- A: Tökéletes motor kontroll, ideg-izom bekapcsolási és vezetési sorrend, agonisták, antagonisták, szinergisták és stabilizátorok tökéletes egységben és szinkronban dolgoznak. A mozdulat/mozgás közben az ideg-izom rendszer tökéletes hatásfokkal adagolja az erőátvitelt így az erőkifejtés pontosan akkora mértékben és hatásfokban történik meg, hogy a külső ellenállást megfelelően "folyékonyan" le tudjad győzni.
Ismerősen hangzik ugye? De biztos vagyok benne, hogy nem nálad. Már. (mivel elmúltál 6 éves, de ez egy megint másik téma.) Tehát maximum láthattál ilyet. Kb néhány ezernyi (5-10) megfelelő pontossággal begyakorolt mozdulat után ez jön létre a testedben, ettől látszik a nehéz gyakorlat, mozdulat olyan fantasztikusan könnyednek.
Akkor marad a 2. variációs lehetőség :
- B: Nem a fentiek, hanem kompenzálsz. Nincs megfelelően pontos, hatékony motor kontroll, ideg-izom bekapcsolási és vezetési sorrend. Olyan izmok dolgoznak és feszülnek, feszítenek túl, amiknek nem úgy vagy nem kéne dolgozniuk, agonisták, antagonisták, szinergisták nem, nem megfeleően, vagy nem megfelelő összhangban dolgoznak. Nincs hatékony, folyékony külsőerő leküzdés, így erőkifejtés helyett erölködés van csak.
Nos mivel 99.9% hogy a 2.verzióban működsz a cél az lenne, hogy eljuss az 1. verzióba.
Ehhez viszont 2 dolog kell: maximális idegrendszeri összpontosítás, befelé, illetve főleg az első időszakban (első 3-5000 végrehajtásnál, kb 2-4 év) megfelelő külső visszacsatolás, vagyis egy olyan edző/oktató, akinek van valami hallvány fingja, hogy mit nézzen és mit javítson.
Nyilván érzed most, mennyire bukóra áll a dolog, mert az elsőt nem igazán adod bele, a második meg elég ritkán kerül a látóhatárodba (mondjuk ezen még tudunk segíteni, erről szől ugyan is a képzési rendszerünk).
Na most tehát, amikor elmész edzeni, vagy Pilatesre ott a tükör!!!
Ami fantasztikusan néz ki és egy nagyon, nagyon fontos dizájn és stílus elem tud lenni.
Növeli a teret, javítja a fényviszonyokat - világosít, és egy kellemes hangulatot tud kelteni - persze ez attól is függ, hogy mivel szembesülsz amikor tükörbe nézel.
Esetlegesen a testbeállításnál a belső érzés és a külső valóság szembesítéséhez még jó tud lenni, de pont. Itt lenne a vége.
De nem itt van.
Mert elmész aztán nézed magad a gyakorlatok közben, jobb esetben azért hogyan hajtod végre, kevésbé jobb esetben másért.
Amikor edzés közben magadat nézed a tükörben akkor 2 dolog történik az agy-ideg rendszeredben.
Az első, hogy kilépsz a belső vezérlő fókuszból, a tudatalattid vezényli tovább a modulatokat és a mozgás a B verzió szerint folyik tovább. Azaz nem fejlődsz.
A második, főleg unilaterális, azaz egyoldalas gyakorlatoknál, összezavarod az idegrendszeredet, mert a jobb kezed mozgásakor a tükörben magadat látva a bal kezed mozog, erre az agyad nem tud megfelelően reagálni, így a zavar miatt csökkentebb parancs jut csak el az izmokhoz, azaz gyengébbé válsz időlegesen. Azaz nem fejlődsz, sőt kismértékben akár romolhatsz is.
Ezek után a választás a tiéd, hogy miért is jársz edzeni, Pilatesre és hogyan tedd azt!
Jó edzést!
Fűzy Gábor

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

EDZÉS ÉS A TÜKÖR
2024. 08. 20.

Hogyan használjuk a tükröt edzéshez, Pilateshez? Kell-e vagy sem? Olvasd végig, nem lesz rövid, de legalább megérted magadat és azt, hogy hogyan edz!

bővebben
BUDAPESTRE ÉS VONZÁSKÖRZETÉBE KERESÜNK PILATES OKTATÓKAT!
2024. 08. 20.

Pilates oktató, sportvégzettséggel rendelkező edző, testnevelő jelentkezését várjuk, vagy aki nem szakmabeli, de karriert váltana és szeretne Pilates oktatóvá válni.

bővebben