TÉRDFÁJDALOM

terdfajdalom_borito
8/11/20
BLOG

A legáltalánosabban ismert térdfájdalmak

  • porckopás
  • rheumatoid arthritis
  • sportsérülések
  • íngyulladás
  • patellofemorális fájdalom
  • és az elülső keresztszalag szakadás / húzódás.

Legalábbis orvosi berkekben ezek a leggyakoribbak.

Tény, a felsoroltak mind okai lehetnek a térdfájdalmaknak, de nem ezek a fő okok, ugyanis 70%-ban kiegyensúlyozatlanság áll a hátterében. Mit is kell ezalatt érteni? A térd környéke és a körülötte lévő izmok, ízületek elveszítették a megfelelő izomerő és ízületi mozgástartomány arányokat.

 


 

Ilyenek a következő okok

  1. Boka mobilitásának csökkenése. Amennyiben nincs meg a normális mozgástartomány, úgy a test talajra érkezéskor (járás, futás, ugrás...) nem tudja kihasználni a boka fékező erejét és az ütés csökkenés nélkül megy tovább a térd ízületbe.
  2. Popliteus túlfeszülése. Gyakori ok, amit egy könnyed 1 perces manőverrel szépen meg lehet szüntetni. (Bármelyik jobb manuálterapeuta, masszőr BRIS terapeuta elvégzi.)
  3. Letapadások, összetapadások (belső vagy külső, esetleg középső) combizom letapadásai, vagy rostjainak összetapadása. Ez el fogja húzni a patellát, ami egy idő után be is gyulladhat, fájdalmat okozva. (Ez is pár perc alatt megszüntethető a fenti, és más egyszerű manőverrel.) Ennek a hátterében általában rossz mozgás mechanika van. Azaz minden egyes térd/csípő hajlításnál (pl leülés, felállás), rossz izmok kerülnek bekapcsolásra, ami túlfeszüléshez vezet.
  4. Medence deviancia. Medence rotálás. Ennek a hátterében is gyakran diszbalansz áll, a csípő körüli izmok valamelyikének túlzott feszültségéből adódóan. Ezt bármelyik Pilates, CES, gyógytornász szakember képes felmérni. Ez viszont folyamatos nagyobb stresszt fog helyezni az egyik térdre, aminek a következménye (első lépésként) fájdalom, majd sérülés.
  5. Egy ritkán észrevett, de annál gyakoribb oka, a felső háti szakasz mozgékonyságának csökkenése miatt, az egyik oldali farizom alul fog működni, aminek következménye lehet a nagyobb teher a másik térdnél. Ezt is ugyanúgy egy jó szakember fel tudja térképezni.

 


A fent említett okok adják például a sportsérülések több mint 70%-át. Jellemző – főleg sportolóknál – hogy egy térd fájdalmat, műtétet gyakran követni fog (50%) egy következő. Mivel a fájdalmat ugyan könnyen meg lehet szüntetni, azonban csak az okok megszüntetésével lehet ténylegesen és véglegesen megoldani a problémát.

 


 

Egy rövid gyakorlatsor térdfájdalom ellen



| | | |

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

EDZÉS ÉS A TÜKÖR
8/11/20

Hogyan használjuk a tükröt edzéshez, Pilateshez? Kell-e vagy sem? Olvasd végig, nem lesz rövid, de legalább megérted magadat és azt, hogy hogyan edz!

bővebben
BUDAPESTRE ÉS VONZÁSKÖRZETÉBE KERESÜNK PILATES OKTATÓKAT!
8/11/20

Pilates oktató, sportvégzettséggel rendelkező edző, testnevelő jelentkezését várjuk, vagy aki nem szakmabeli, de karriert váltana és szeretne Pilates oktatóvá válni.

bővebben