PILATES ÉS MOZGÁSSZERVI PANASZOK CÉLZOTT TERÁPIÁJA SZOMBATHELYEN

Új Pilates stúdióval és Hát-Fájdalom Központtal bővült a jövőre 15. születésnapját ünneplő Fűzy Pilates Szombathely. A Géfin Gyula utcai stúdiótól pár lésére, exkluzív környezetben a Vívócsarnok alatt immár az egyéni Pilates órák mellett az ízületi- és mozgásszervi fájdalmak célzott terápiája is elérhető. A stúdióvezető Fűzy Gáborral beszélgettünk.

Immáron Szombathelyen két Fűzy Pilates Stúdió is van. Miért láttátok szükségesnek a bővítést? 

Annak idején 14 éve, amikor elindult az első stúdió, akkor a csoportos Pilatest céloztuk meg fő profilnak. Az elmúlt 10 évben azonban megváltozott sok minden és  nagy igény támadt az egyéni, személyre szabott Pilatesre, illetve a problémás, fájdalmas esetekkel való külön figyelemre, munkára. Ez azt jelentette, hogy 3-4 féle szolgáltatási igény támadt két kiszolgáló helyiségre, ráadásul olyan mértékben, ami nagyon gyakran vagy hosszú várakozást, vagy túlzsúfoltságot okozott, hiszen próbáltunk mindenkinek, illetve mindenkin segíteni.

Ezért volt nagyon időszerű a bővülés. Több éven át kerestünk helyszínt, de nem találtunk olyat, ahova az egészet át tudnánk költöztetni, így döntöttünk a két stúdiós megoldás mellett. Külön választva a töretlenül népszerű, sőt a trendet nézve egyre népszerűbb csoportos és csoportos gépes Pilatest és az egyénre szabott Pilatest. Ezzel együtt egy régi álom is valóra tudott válni, hogy külön megfelelő teret, eszközöket és hozzáállást kaphat a Fájdalom Központ, azaz az ízületi- és mozgásszervi fájdalmak célzott terápiája.

Fűzy Gábor, nemzetközi Pilates mestertanár, stúdióvezető

Saját tervezésú és kivitelezésű Pilates gépekkel van felszerelve a Vívócsarnok alatti új stúdió. Ezzel is foglalkoztok, Pilates gépek tervezésével, gyártásával?

Igen. Hosszú évek előkészítése után 3 évvel ezelőtt összeállt egy nagyon jó dizájn, funkció, minőség együttes, aminek a gyártását most költöztettük át Szombathelyre. Így mostantól a gyártás is itt helyben valósul meg.

Hamarosan indulnak az nemzetközi bizonyítványt adó őszi Pilates oktató képzések. Szombathely és az új stúdió lesz a helyszín?

Az első magyarországi Pilates képzések egyike vagyunk. lassan 17 éve képzünk Pilates oktatókat. A képzések eddig 3 helyszínen futottak. Budapest, Győr és néha Szombathely. Az új stúdió méltó helyszín ahhoz a képzés színvonalhoz, amit nyújtunk, illetve sok modulhoz itt most megfelelő számú eszközt, gépet tudunk biztosítani, úgyhogy szeretnénk sokkal több képzést itt tartani. Ennek a budapesti résztvevők eleinte nem szoktak annyira örülni, amíg ide nem érnek...

Változott- e az évek alatt a Pilatesre járók köre vagy az igény a mozgásforma különböző válfajaira?

Mindkettő. Persze van jó pár hűséges vendégünk, aki hosszú évek óta jár hozzánk és élvezi ennek az előnyeit. De azért mind az igény, mind a közönség változott. Sokkal szélesebb lett a kör, de általánosságban sokkal tudatosabbak lettek a hozzánk fordulók. Míg régen inkább a fitneszesebb megközelítés volt divat, most sokkal szívesebben elmélyednek a Pilates mélységében és így sokkal hatékonyabbá válik a munka.

A Hát-Fájdalom Központ egy új szolgáltatási terület, a neve sok mindent elárul, de pontosan mit takar ?

A Hát-Fájdalom központ egy olyan átfogó komplex szolgáltatást nyújt a fájdalmak gyors, tartós megoldásában, ami 96-97% hatékonysággal működik. Elsősorban (de nem kizárólag) a hát- és gerinc problémáira kínálunk hatékony megoldásokat. Van egy különleges, egyedi de-kompressziós Pilates módszerünk, ami a gerincsérv és különböző csigolya problémákra (pl gerincferdülésre is) kínál hatékony megoldást. Ezt mostantól kiscsoportos formában is tudjuk majd nyújtani, így szélesebb körhöz tudjuk eljuttatni a megoldást. Ezenkívül több más ízületi fájdalomra is térd, váll, boka... hatékony megoldást kínálunk.

Kik dolgoznak a központban? Bővült a stáb?

Azt kell mondjam a stáb fantasztikus. Szerintem az ország egyik legjobban képzett oktató, tanító, gyógyító gárdája - és ezt nem csak én mondom róluk. Többen már jó pár éve velünk vannak, de most a stúdió bővítés miatt, a stábot is bővítettük, illetve ez inkább egy folyamat. Jelenleg több új kolléganőnk részese ennek a folyamatnak és tervben van még a további bővítés.

Azt azért megjegyezném, hogy ez nem egy gyors folyamat. Egy jó kolléga betanítása, képzése 1-1.5 évbe telik. Legalábbis is ennyi kell ahhoz, hogy el tudjon kezdeni jól, önállóan hatékonyan dolgozni, de ahhoz, hogy olyan tudása legyen, mint ami a jelenlegi trénereinek,  azért több év. Ez egy nagy csapatmunka, és több ember vesz részt egy-egy probléma, fájdalom megoldásában vagy emberek segítésében és az esetük nyomon követésében.

Kinek ajánlod a Hát-Fájdalom Központot? Milyen panaszokkal forduljanak hozzátok?

Több orvossal, illetve a szombathelyi és sárvári kórházzal is jó kapcsolatot ápolunk, akik nagyon szívesen küldik hozzánk a nem orvosi esteket. Ők segítenek a pontos diagnózis felállításában - mert befelé nem látunk, mi pedig funkcionálisan megvizsgáljuk, hogy ezt tulajdonképpen mi váltotta ki, hol is van a probléma gyökere.

A hát fájdalmaknál így szinte mindenféle panasszal lehet jönni, a sérvtől kezdve a megmagyarázhatatlan szúró, nyilalló...stb rendszeres vagy időszakos fájdalmakon át. Természetesen, ahogy említettem jó, ha van már orvosi diagnózis, ha nincs és komplikáltabb az eset, vagy szükséges számunkra, akkor úgy is referálunk a megfelelő helyre.

Ezen kívül szívesen és eredményesen dolgozunk térd fájdalmakkal, de szinte minden ízületi fájdalommal van és volt már dolgunk és eredményeink. Könyök, váll, boka panaszok.

uzletimodell_borito

Milyen tapasztalatokkal, szemléletmóddal  várjátok  hátfájdalommal küzdőket?

Azt kell tudni, hogy az ízületi, gerinc és hátfájdalmak 80%-nál valamilyen mozgásrendszeri disz-funkció áll a háttérben. Mi ebben vagyunk nagyon jók és hatékonyak ennek a feltérképezésében és megoldásában.

A fájdalmakat következményekként, panaszként kezeljük és megkeressük a valódi kiváltó okát. Ez a nagy tapasztalatnak köszönhetően gyakran néhány perc alatt is megtörténhet. Feltérképezzük az izom-, szövet- és mozgásláncokban megbúvó gyenge láncszemet, ami kiváltja, okozza a panaszt. Ezután a fő okkal kezdünk el dolgozni, így gyakran nagyon gyors fájdalom javulás, vagy akár teljes megszűnés következik be.

Ezt az egészet pedig egy átfogó - vagyis holisztikus - rendszerben vizsgáljuk és kezeljük, beleértve a nem izomzati, ízületi vagy szöveti okokat is mint például pszichés, lelki, életmódbeli okok. Ezt integráljuk egy ideg-izom rendszeri visszacsatoláshoz, mozgáshoz, történetesen a Pilatessel. Mert a mozgás az egyik legerősebb gyógyító a mozgásszervi problémáknál.

Mi a jelentkezés menete?

Ebben kicsit konvencionálisak vagyunk. Jobban szeretjük az élő kommunikációt így a legjobb telefonon időpontot kérni.

+3630 225 6461

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

EDZÉS ÉS A TÜKÖR
10/22/24

Hogyan használjuk a tükröt edzéshez, Pilateshez? Kell-e vagy sem? Olvasd végig, nem lesz rövid, de legalább megérted magadat és azt, hogy hogyan edz!

bővebben
BUDAPESTRE ÉS VONZÁSKÖRZETÉBE KERESÜNK PILATES OKTATÓKAT!
10/22/24

Pilates oktató, sportvégzettséggel rendelkező edző, testnevelő jelentkezését várjuk, vagy aki nem szakmabeli, de karriert váltana és szeretne Pilates oktatóvá válni.

bővebben