★ AMIT JÓ, HA TUDSZ A HASIZOMRÓL★

12239385_537403339760067_2923176425938738123_o
2021. 04. 08.
BLOG

Miért is foglalkozunk Pilatesben ennyit a hasizmokkal? Miért van ennek olyan nagy jelentősége?

Nos. 4 fő feladata, funkciója van ennek a területnek:
1. A belső szervek tartása
2. Erőátvitel mozgásoknál
3. A test stabilitási alapjának kialakítása
4. A gerinc védelme

A funkciók működésbeli hiányában érthető meg a hasizmok fontossága.  Nézzük csak például szülés után kismamáknál (főleg császáros szülésnél), de gyakran a terhesség vége felé is. A hasizmok működésének hiánya nagyon ritka és általában időleges, (pl hasi műtétek után), a hasizmok csökkent működése azonban sajnos nagyon gyakori viszont részleges rejtettsége miatt elég „veszélyes” is. A hasizmoknak és hasfalnak több rétege van. Ezek együttesen fejtik ki a hatásukat úgy, hogy bizonyos funkcióknál egyes rétegek működése dominánsabbá válik. Ezek a főbb rétegek a mély hasizmok (haránt hasizom), felületes hasizmok (egyenes és ferde hasizmok) és a hashártya, hasi fascia rétegek.

1. A belső szervek megfelelően helyén tartása egy nagyon fontos funkció a szervezet optimális anyagcsere működése szempontjából. Egy-két cm-es lazulás (például amikor a has a kelleténél előbbre van) már anyagcsere lassulást, csökkentett működést tud okozni. Ez aztán természetesen kihat mindenre. Tápanyagok felszívódására, kiválasztásra, fogyásra, hízásra.

2. Szinte minden mozgásnál az alsó és felső végtagok együttesen vesznek részt, erejüket összeadva. Egy sima gyaloglásnál is fontos a karlendítés, nagyban hozzájárulva az ideális, hatékony lépéshez. Ahhoz viszont, hogy ez az erő mozgásoknál összeadódjon, azaz a kar vagy láb mozgásának ereje, lendülete átvivődjön a másik végtagra, kell egy hatékonyan működő átvivő egység. Amennyiben a hasizmok nem megfelelően kondicionáltak, erősek és összehangoltak, úgy ez a funkció csökkentve, vagy nem hatékonyan jön létre, létrehozva mozgásbeli „zavarokat”.

3. Joseph Pilates ezt annak idején központnak nevezte el. Teljesen helyesen. Ugyanis ezen a területen – már amennyiben a hasizmok működnek megfelelően – alakul ki a törzs és egész test stabilitásának és egyensúlyának alapja. Ez teszi lehetővé, hogy az ember, mint felegyenesedett lény, stabilan és biztonságosan (sérülés mentesen) tudjon minden mozdulatot végrehajtani, legyen az váratlan, vagy nagy erőkifejtéssel járó mozdulat. Ez a funkció egyrészt minden mozdulat előtt ki kell, hogy alakuljon, másrészt a mozgásoktól és erőkifejtés nagyságától függően folyamatosan dinamikusan változnia kell.

4. Minden csontot, ízületet legalább két oldalról (agonista és antagonista) izmok védenek, mozgatnak. Így van ez a gerincnél is. Csakhogy ez itt speciális. Ugyanis amíg a hátizmok közvetlenül a gerinc mellett és annak környékén találhatóak és dolgoznak, addig ezen izmok ellenpárja a hasizmok a gerinctől jóval távolabb helyezkednek el. Ebből kifolyólag ezen izmok erejének megtartása kiemelten fontos, mert a távolság miatt a legkisebb erőbeli csökkenés is sokszorozódva csapódik le a gerincen. Plusz rögtön statikai hibát is hoz létre (tartás változás), ami pedig a gerinc környékén lévő hátizmok működését is erőteljesen csökkentheti.

3. Joseph Pilates ezt annak idején központnak nevezte el. Teljesen helyesen. Ugyanis ezen a területen – már amennyiben a hasizmok működnek megfelelően – alakul ki a törzs és egész test stabilitásának és egyensúlyának alapja. Ez teszi lehetővé, hogy az ember, mint felegyenesedett lény, stabilan és biztonságosan (sérülés mentesen) tudjon minden mozdulatot végrehajtani, legyen az váratlan, vagy nagy erőkifejtéssel járó mozdulat. Ez a funkció egyrészt minden mozdulat előtt ki kell, hogy alakuljon, másrészt a mozgásoktól és erőkifejtés nagyságától függően folyamatosan dinamikusan változnia kell.4. Minden csontot, ízületet legalább két oldalról (agonista és antagonista) izmok védenek, mozgatnak. Így van ez a gerincnél is. Csakhogy ez itt speciális. Ugyanis amíg a hátizmok közvetlenül a gerinc mellett és annak környékén találhatóak és dolgoznak, addig ezen izmok ellenpárja a hasizmok a gerinctől jóval távolabb helyezkednek el. Ebből kifolyólag ezen izmok erejének megtartása kiemelten fontos, mert a távolság miatt a legkisebb erőbeli csökkenés is sokszorozódva csapódik le a gerincen. Plusz rögtön statikai hibát is hoz létre (tartás változás), ami pedig a gerinc környékén lévő hátizmok működését is erőteljesen csökkentheti

https://www.youtube.com/watch?v=upaD4EFbYZo

Ezért olyan fontos a hasizmok megfelelő kondicionálása, aminek egyik alap módja a Pilates, ahol is minden egyes mozdulatnál erre külön figyelmet szentelünk.

Gyere Pilatesre!

Fűzy Gábor

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

BUDAPESTRE ÉS VONZÁSKÖRZETÉBE KERESÜNK PILATES OKTATÓKAT!
2021. 04. 08.

Pilates oktató, sportvégzettséggel rendelkező edző, testnevelő jelentkezését várjuk, vagy aki nem szakmabeli, de karriert váltana és szeretne Pilates oktatóvá válni.

bővebben
LEGYÉL A PILATES OKTATÓJA - TANFOLYAMAINK 2024-BEN
2021. 04. 08.

Pilates tanfolyamainkon nemzetközi diplomát nyújtó képzést kínálunk. Mélyreható tudás, moduláris tananyag, hatékonyság a kulcsszavaink!

bővebben
PILATES ÉS MOZGÁSSZERVI PANASZOK CÉLZOTT TERÁPIÁJA SZOMBATHELYEN
2021. 04. 08.

Új Pilates stúdióval és Hát-Fájdalom Központtal bővült a jövőre 15. születésnapját ünneplő Fűzy Pilates Szombathely. A Géfin Gyula utcai stúdiótól pár lésére, exkluzív környezetben a Vívócsarnok alatt immár az egyéni Pilates órák mellett az ízületi- és mozgásszervi fájdalmak célzott terápiája is elérhető. A stúdióvezető Fűzy Gáborral beszélgettünk.

bővebben