★ A RETIKÜL ÉS A LENGŐ FALTÖRŐ KOS ESETE ★

retikül
2021. 11. 21.
BLOG

Egy női táska mindig rejtély egy férfi számára. De gyakran saját tulajdonosa számára is, mert képes egy heti teljes vészforgatókönyvnyi cuccot belepakolni. Van benne minden, smink, naptár, parfüm, tablet, néha váltó ruha, cipő, víz, uzsonna és még megannyi egyéb dolog, ami jó ha ott van, mert akár melyik nap szükség lehet rá.
Viszont így a súlya simán veri egy középiskolás iskolatáska súlyát is.

Ez még nem is gond önmagában. Ha ennyi minden kell, hát kell. A gond ott kezdődik, hogy ez felkerül a vállra egy rövid vékony „füllel”, ráadásul nagyobbrészt mindig ugyanarra a vállra.
Tehát ott himbálózik a maga 5-6 kg-os (néha ennél is több) súlyával a vállon egy olyan fülön, ami nagyon szép, csak nem ergonómikus, hiszen nem lehet túratáskát kosztümhöz felvenni. Tehát ott lengedezik ez a kisgyermeknyi súly és hogy le ne essen, enyhén fel is kell húzni azt a vállat. Persze ez sem gond. Egyszer. Kétszer. Tízszer. Csakhogy, az a retikül ott lengedezik napról napra, ugyan néha kaméleonszerűen formáját váltogatva, csak hogy a környezetbe (a ruházatba) beleilleszkedjen, de egyik forma sem passzol tökéletesen a vállhoz. És csak leng nap, nap után, heteken, hónapokon, éveken át.
Néha kicsit nehezebb, ilyenkor egy kicsit még jobban ki is kell dőlni a testünkkel, hogy megfelelően ellensúlyozzuk a lengő faltörő kos súlyát, ami már eleve elferdül picit ettől a féloldalas tehertől, mert ugye keresztben hordva nem olyan jól néz ki.
Ezáltal fel sem tűnik egy idő után, hogy bizony az a törzs akkor is kicsit kidől, amikor nincs ott a cekker, az a váll akkor is fent marad, amikor nincs ott a retikül. Az hogy a cekkeres kar már nem csak akkor nem lendül, amikor ott van a táska, a másik meg túldolgozik ezt kompenzálva.

A járás féloldalassá válik.Aztán, hogy egy napon miért is fáj a derék, miért alakult ki a gerincferdülés, miért van fejfájásunk, foggyulladásunk a felhúzott válltól, miért van vállfájdalmunk az inaktív lapocka izmoktól, miért alakul ki oszteoporozis, vagy degeneratív betegség a vállnál, érzéketlenség, vagy tűszerű szúrások a karon az ideg traumától azt már nem biztos, hogy összekötjük az éveken át játszott lengőteke játékkal. Hiszen az mindig velünk van. Az nem feltűnő.
Természetesen a súlyát nem lehet csökkenteni, két vállon, keresztben vagy folyamatosan váltott oldalon nem vihető. A kézben nem lehet vinni, mert nem néz ki olyan jól, meg hát vinni kell. Mindig, mindent, mindenhova. A táska, retikül egy nagyon, nagyon fontos dekoratív elem. Ami a vállhoz tartozik...

Ha tehát ezt olyan fontos cipelni, akkor nem árt az izmokat időnként jól átdolgoztatni, megfelelően edzeni. Hogy sokáig problémamentesen ékesíthessen ez a darab.

Gyere Pilatesre!
Fűzy Gábor 

https://youtu.be/kwQRpBxvI6U

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

PILATES ÉS MOZGÁSSZERVI PANASZOK CÉLZOTT TERÁPIÁJA SZOMBATHELYEN
2021. 11. 21.

Új Pilates stúdióval és Hát-Fájdalom Központtal bővült a jövőre 15. születésnapját ünneplő Fűzy Pilates Szombathely. A Géfin Gyula utcai stúdiótól pár lésére, exkluzív környezetben a Vívócsarnok alatt immár az egyéni Pilates órák mellett az ízületi- és mozgásszervi fájdalmak célzott terápiája is elérhető. A stúdióvezető Fűzy Gáborral beszélgettünk.

bővebben
FENYŐ IVÁN ÉS FŰZY GÁBOR BESZÉLGETÉSE SZOMBATHELYEN
2021. 11. 21.

A Weöres Sándor Színház Krúdy klubjában beszélget 2023. augusztus 28-án Fenyő Iván színész, közszereplő, és Fűzy Gábor, nemzetközi Pilates mestertanár.

bővebben
PILATES OKTATÓ KÉPZÉSEINK – 2023. TAVASZ
2021. 11. 21.

A nemzetközi követelményeknek megfelelő képzőközpontunk Talaj 1, 2, 3 és Reformer 1 tanfolyamot indít 2023. tavaszán.

bővebben
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben