★ PILATES ÉS A TÉLI SPORTOK (1.) ★

telisport
2021. 11. 07.
BLOG

Hogyan segíthet ebben a Pilates? Itthon is egyre több élsportoló végzi rendszeresen, kiegészítő testmozgásként, északibb országokban pedig rendszeressé vált a gyakorlás. Szakemberek azt mondják a hideg idő nagyobb stresszt támaszt az ízületekre és a merev izmokra, ezért ilyen időben a megelőzés szempontjából még fontosabb az edzésmunka.

A Pilates jóval többet nyújt ennél a téli sportok szerelmeseinek.

A Pilates egy teljes testet erősítő rendszer, ami ilyen szempontból megerősíti a törzs stabilizáló izmait (gondolom, nem kell részletezni, hogy ez csúszós felületen mennyire jól jön) és fejleszti az izmok rugalmasságát, ha mégis kiszámíthatatlan csúszás következik be, abból ne legyen sérülés. A téli sportoknál a csúszó felület miatt sokkal kiszámíthatatlanabbak a test számára az erőhatások, amit csak egy jól kondicionált (erős és ruganyos) test és központi stabilizáló rendszer képes hatékonyan tompítani, átalakítani és sérülés nélkül a megfelelő irányba továbbítani. A téli sportokhoz tehát elengedhetetlen egy erős, de megfelelően hajlékony központ. Ezen felül ezen izmok megerősítése nagymértékben fejleszti, javítja az egyensúlyunkat is. Sokan számoltak be arról, hogy már rövid idő után is sokkal jobban, stabilabban érezték magukat a lejtőn.

A Pilates módszernél jelentős szerepet játszik az excentrikus munkavégzés (fékezési munka)
, különösen a gépes, eszközös gyakorlatoknál végrehajtott excentrikus szakaszok jó hatással vannak a lejtőn, jégen végzett mozgások hatékonyabbá tételében. Julia Mancuso egy hosszú hátfájdalom után a 2010-es téli olimpiára való felkészülésnél kombinálta bele edzőjével a sí programja mellé. Nem is maradt el az eredmény. Két érmet is szállított azon a télen. Ugyanezen olimpián Ted Ligety is sikeresen belevette a Pilatest a programjába. Julia a 2014-es olimpiára készülve is megtartotta ezt a programot. Nem is volt sérülése az évek alatt. Shani Davis háromszoros olimpikon, érmes és világcsúcs tartó két számban gyorskorcsolyában a gyenge csípőjére keresett megoldást, így találkozott a Pilatessel. De Amy Purdy para-snowbordos is egy azon sokak közül, akik rendszeresen Pilateseznek.

Gyere Te is Pilatesre! 

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

EDZÉS ÉS A TÜKÖR
2021. 11. 07.

Hogyan használjuk a tükröt edzéshez, Pilateshez? Kell-e vagy sem? Olvasd végig, nem lesz rövid, de legalább megérted magadat és azt, hogy hogyan edz!

bővebben
BUDAPESTRE ÉS VONZÁSKÖRZETÉBE KERESÜNK PILATES OKTATÓKAT!
2021. 11. 07.

Pilates oktató, sportvégzettséggel rendelkező edző, testnevelő jelentkezését várjuk, vagy aki nem szakmabeli, de karriert váltana és szeretne Pilates oktatóvá válni.

bővebben