★ PILATES ÉS A KERINGÉSI RENDSZER ★

12341603_543522482481486_3043757543039628280_n
2021. 06. 03.
BLOG

A keringési problémák általában a szív, erek vagy a vér és annak képző szerveinek problémájával áll szoros kapcsolatban, rendszerint valamilyen módon a csökkentettebb szállításban megjelenve. Most nem annyira térnénk rá a tápanyagok keringési rendszerre gyakorolt hatására, pusztán egy mechanikaibb jellegű megközelítést vennénk.

Amennyiben funkcionális szinten nézzük, akkor a nem megfelelő állás, statika hozzájárulhat, a keringési problémákhoz. Itt van például a vádli. Amikor a vádli izomzata megfeszül, a vénás vér a gravitációval ellentétesen lendül mozgásba, a mély vénákból a szív felé. Ez vádli izompumpa néven ismert. Browse, Burand és Wilson, erről úgy is beszélnek, hogy a gyenge vádli pumpa funkció szívelégtelenséggel egyenértékű. A lábfej megfelelő helyzete szükséges a test többi részénél is a megfelelő mechanikához. Emellett a megfelelő lábfej helyzet szükséges a vádli funkcióinak optimális működéséhez is. A tesztek során azt néztük, hogy van-e dőlése a lábnak befelé, vagy kifelé, vagy nincs, ugyanis, amennyiben ennek a dőlése eltér az ideálistól, akkor a körülötte lévő izomzat működése is eltér az ideálistól, ami pedig a vádli pumpa mechanikából fog elvenni, azaz a keringési rendszer hatékonyságát csökkenti.

A testtartásnál amit érdemes megvizsgálni, az a belső szervek keringési rendszerére illetve a tüdő oxigén ellátó képességére gyakorolt hatása. Az ideális tartás, ideális anyagcsere rendszert eredményez. A „nyomottabb”, hajlottabb tartás, ezt csökkenteni fogja. (Ez a kiegyenesedettebb tartásra ugyanúgy érvényes lesz.) A hajlottabb hát, csökkentettebb rekeszizom működést eredményez. Ami csökkenti az oxigén ellátásunkat. Az is ismert, hogy, amint a kismedence és a központ izomzata jobb tónusba kerül, jobban tart, jobb lesz az anyagcsere is. Ezt gyakran akár egy órán belül is érzi mindenki. 

Hosszútávon tehát a Pilates a testtartás (gerinc és lábfej) helyzetének optimalizálásával javítja a keringési rendszer hatékonyságát is, mind a pumpa funkció, mind az oxigén szállítás, mind pedig a szervek anyagcseréjének hatékonyabbá tétele révén.

Gyere Pilatesre!
Fűzy Gábor

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

PILATES ÉS MOZGÁSSZERVI PANASZOK CÉLZOTT TERÁPIÁJA SZOMBATHELYEN
2021. 06. 03.

Új Pilates stúdióval és Hát-Fájdalom Központtal bővült a jövőre 15. születésnapját ünneplő Fűzy Pilates Szombathely. A Géfin Gyula utcai stúdiótól pár lésére, exkluzív környezetben a Vívócsarnok alatt immár az egyéni Pilates órák mellett az ízületi- és mozgásszervi fájdalmak célzott terápiája is elérhető. A stúdióvezető Fűzy Gáborral beszélgettünk.

bővebben
FENYŐ IVÁN ÉS FŰZY GÁBOR BESZÉLGETÉSE SZOMBATHELYEN
2021. 06. 03.

A Weöres Sándor Színház Krúdy klubjában beszélget 2023. augusztus 28-án Fenyő Iván színész, közszereplő, és Fűzy Gábor, nemzetközi Pilates mestertanár.

bővebben
PILATES OKTATÓ KÉPZÉSEINK – 2023. TAVASZ
2021. 06. 03.

A nemzetközi követelményeknek megfelelő képzőközpontunk Talaj 1, 2, 3 és Reformer 1 tanfolyamot indít 2023. tavaszán.

bővebben
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben