★ PILATES ÉS A KERINGÉSI RENDSZER ★

12341603_543522482481486_3043757543039628280_n
2021. 06. 03.
BLOG

A keringési problémák általában a szív, erek vagy a vér és annak képző szerveinek problémájával áll szoros kapcsolatban, rendszerint valamilyen módon a csökkentettebb szállításban megjelenve. Most nem annyira térnénk rá a tápanyagok keringési rendszerre gyakorolt hatására, pusztán egy mechanikaibb jellegű megközelítést vennénk.

Amennyiben funkcionális szinten nézzük, akkor a nem megfelelő állás, statika hozzájárulhat, a keringési problémákhoz. Itt van például a vádli. Amikor a vádli izomzata megfeszül, a vénás vér a gravitációval ellentétesen lendül mozgásba, a mély vénákból a szív felé. Ez vádli izompumpa néven ismert. Browse, Burand és Wilson, erről úgy is beszélnek, hogy a gyenge vádli pumpa funkció szívelégtelenséggel egyenértékű. A lábfej megfelelő helyzete szükséges a test többi részénél is a megfelelő mechanikához. Emellett a megfelelő lábfej helyzet szükséges a vádli funkcióinak optimális működéséhez is. A tesztek során azt néztük, hogy van-e dőlése a lábnak befelé, vagy kifelé, vagy nincs, ugyanis, amennyiben ennek a dőlése eltér az ideálistól, akkor a körülötte lévő izomzat működése is eltér az ideálistól, ami pedig a vádli pumpa mechanikából fog elvenni, azaz a keringési rendszer hatékonyságát csökkenti.

A testtartásnál amit érdemes megvizsgálni, az a belső szervek keringési rendszerére illetve a tüdő oxigén ellátó képességére gyakorolt hatása. Az ideális tartás, ideális anyagcsere rendszert eredményez. A „nyomottabb”, hajlottabb tartás, ezt csökkenteni fogja. (Ez a kiegyenesedettebb tartásra ugyanúgy érvényes lesz.) A hajlottabb hát, csökkentettebb rekeszizom működést eredményez. Ami csökkenti az oxigén ellátásunkat. Az is ismert, hogy, amint a kismedence és a központ izomzata jobb tónusba kerül, jobban tart, jobb lesz az anyagcsere is. Ezt gyakran akár egy órán belül is érzi mindenki. 

Hosszútávon tehát a Pilates a testtartás (gerinc és lábfej) helyzetének optimalizálásával javítja a keringési rendszer hatékonyságát is, mind a pumpa funkció, mind az oxigén szállítás, mind pedig a szervek anyagcseréjének hatékonyabbá tétele révén.

Gyere Pilatesre!
Fűzy Gábor

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

EDZÉS ÉS A TÜKÖR
2021. 06. 03.

Hogyan használjuk a tükröt edzéshez, Pilateshez? Kell-e vagy sem? Olvasd végig, nem lesz rövid, de legalább megérted magadat és azt, hogy hogyan edz!

bővebben
BUDAPESTRE ÉS VONZÁSKÖRZETÉBE KERESÜNK PILATES OKTATÓKAT!
2021. 06. 03.

Pilates oktató, sportvégzettséggel rendelkező edző, testnevelő jelentkezését várjuk, vagy aki nem szakmabeli, de karriert váltana és szeretne Pilates oktatóvá válni.

bővebben