★AZ INZULINREZISZTENCIA ★

12310415_546805345486533_5555005395309546585_n-2
2021. 02. 15.
BLOG

Gyakran észrevétlenségben meghúzódó, de komoly probléma, ami az első lépcsője, vagy inkább a portája a cukorbetegségnek. Manapság a társadalom több mint 60% szenved valamilyen fokú inzulinrezisztenciában. Azaz a társadalom több mint 60%-a elő-cukorbeteg.

Mi is ez és milyen tünetei vannak?
A tünetek sokfélék lehetnek. A legtöbb embernél valamilyen féle súlygyarapodással, vagy inkább fölös súlytól való nehéz megszabadulással jár együtt. (Ez nem kell, hogy sok legyen 3-6 kg is lehet.)

Egyszerűsítve a megértéstét ennek a betegségnek, a szénhidrát anyagcserét kell megérteni. Ott is az inzulin nevű hormon, ami fontos. Az inzulin ahhoz kell, hogy szervezetünk a felesleges cukrot a vérből képes legyen elraktározni. Ezeket normál esetben 90%-ban az izom és máj sejtjeiben tárolja.

A szénhidrát anyagcsere megzavarodása miatt, túl sok cukor fogyasztás, rendszertelen étkezés, sok adalékanyagos étel fogyasztása (például: kukoricakeményítő) ahhoz vezet, hogy a sejtek érzéketlenebbek lesznek a felvételre, mert túl sok inzulin választódik ki. Ennek hatására egyrészt tovább emelkedik mind az inzulin szint, mind a sejtek érzéketlensége. Ennek egyik kóros stádiuma, amikor az izom- és májsejtek a 90% helyett már csak 10%-ot képesek benyelni, a többit a zsírsejtek viszik el. A másik stádiuma, pedig amikor az inzulin termelés is megzavarodik, és kialakul a cukorbetegség.

Ez nagyobb részben – de nem kizárólag – a nőket érinti. Talán, mert a nőknél jellemzőbb a csokiéhség.
Ennek az állapotnak számos tünete van, de egyik sem olyan egyértelmű, ami miatt ezt ki szokták vizsgálni. Ráadásul vizsgálatnál is inkább csak a cukor szintet nézik, nem pedig az inzulint, és amikor ki is mutatják a megváltozott inzulin szintet, az már egy nagyon kóros állapotot tükröz.

Tünetei lehetnek:

Hasi, deréktájéki zsírosodás – jelentősebben mint máshol.
Általános, rendszeres fáradtság. 
Bőrproblémák. Száraz bőr, repedezett, ekczémás, pikkelyes bőr.
Cikluszavar, korosabb esetben meddőség.
Nehézkes testzsírvesztés.
Depresszió, hangulatingadozások.

Korábban már írtam arról, hogy ugyanezen hormon, ami az öregedésnél is szerepet játszik. Minél többet termelsz belőle (egy életen át), annál gyorsabban öregszel, ugyanis öregíti, petyhüdtté és fakóvá teszi a bőrt, hajat, körmöket is.
Kezelése nem lehetetlen, de nagy kihívás, mert drasztikus és hosszú étrendi átalakítást igényel.

Fűzy Gábor

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

PILATES ÉS MOZGÁSSZERVI PANASZOK CÉLZOTT TERÁPIÁJA SZOMBATHELYEN
2021. 02. 15.

Új Pilates stúdióval és Hát-Fájdalom Központtal bővült a jövőre 15. születésnapját ünneplő Fűzy Pilates Szombathely. A Géfin Gyula utcai stúdiótól pár lésére, exkluzív környezetben a Vívócsarnok alatt immár az egyéni Pilates órák mellett az ízületi- és mozgásszervi fájdalmak célzott terápiája is elérhető. A stúdióvezető Fűzy Gáborral beszélgettünk.

bővebben
FENYŐ IVÁN ÉS FŰZY GÁBOR BESZÉLGETÉSE SZOMBATHELYEN
2021. 02. 15.

A Weöres Sándor Színház Krúdy klubjában beszélget 2023. augusztus 28-án Fenyő Iván színész, közszereplő, és Fűzy Gábor, nemzetközi Pilates mestertanár.

bővebben
PILATES OKTATÓ KÉPZÉSEINK – 2023. TAVASZ
2021. 02. 15.

A nemzetközi követelményeknek megfelelő képzőközpontunk Talaj 1, 2, 3 és Reformer 1 tanfolyamot indít 2023. tavaszán.

bővebben
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben