★ CSÍPŐ EXTENZIÓ★ AVAGY TÖBB, MINT LÖKŐ ERŐ

43134F05-F76D-46A5-84EF-2C82A9CE5910
2021. 09. 24.
BLOG

A csípő megfelelő extenziós (azaz feszítő) ereje/képessége nagyon fontos az egészségünk védelme és a mindennapos megfelelő funkcionális állapotunk szempontjából. Ezt hátsó láncnak is hívják. Ez minden sportágban elsődleges fejlesztési szempontnak kellene lennie, mert a tolóerő java részét ez adja. Enélkül nincs gyors futás, sem nagy ugrás. (Mégis nagyon kicsi figyelmet kap.)
Szerepe és fontossága azonban túlmutat mindezen. A csípő extenziónak az alábbiakban leírt 4 fő szerepe van:


1. Statikai és strukturális védőszerepet tölt be. Elosztja a terhet a hátsó láncon, azaz a hát oldalon lévő izmok egyenlően részesednek a teherből. Amennyiben ez nincs meg, úgy szinte minden teher a derekunkra, hátunkra, vagy a térdünkre hárul.Ennek a következményei pedig a derék, hát, térd, ágyéki panaszok, fájdalmak, sérülések.


2. Funkcionális. Járás, futás és minden vízszintes irányú erőkifejtésnél ezzel tudjuk a megfelelően hatékony, dinamikus, mozgást létrehozni. Azaz hatékony, könnyed lesz a járásunk, futásunk.

3. Esztétikai szerepe is van. A megfelelően erős hátsó lánc, vagy csípő extenziónak látható, szép domborulatai, ívei is vannak. Ez pedig mind a férfi, mind a női tekintet számára kedves landolási felület. 

4. Szexuális szerepe is nagy. Szex közben ugyanis a férfiaknál egyrészt erőteljesebb, másrészt energetikailag hatékonyabb lökő erőt biztosít – ez ugyan hosszabb, erőteljesebb élvezetet biztosít a nőknek is. Hölgyeknél pedig a csípő extenzió rásegítése – azaz finom csípő billentés, emelés, segíti a hüvely izmok megfeszülését, ez pedig szintén mindkét nem számára nagyobb elégedettséget nyújt.


Egy egyszerű teszttel leellenőrizheted, hogy nálad megfelelően hatékony és erős-e. Legjobb tükör mellett, hogy legyen visszajelzésed.
Hanyatt fekvésben, hajlítsd be a térded, talpakkal a talajon nagyjából ökölnyire egymástól, fenékhez se túl közel, se túl messze.Innen medence emelést kell végezz, azaz a fenekedet, ülőgumókból próbáld megemelni.
Amennyiben azt érzed, hogy végig tudod a feneked alsó, ülőgumó felőli részéből tolni úgy, hogy sem a combod, sem a vádlid, sem a hátad nem feszül jobban. Feltolva a tükörben ellenőrizve a hátadban nincsen homorítás, a bordáid nem nyílnak ki és a hasad sem tolódik felfelé (sőt még enyhén dolgozik is), a térdek pedig nem nyíltak, vagy csukódtak össze, lábfejek is párhuzamosak maradtak.Nos ez esetben megnyugodhatsz, kiváló a biomechanikád ezen a téren.


Minden más esetben, eltérésnél, más feszülési érzetnél ajánlom látogass el rendszeresen a legközelebbi Pilates stúdióba.

Fűzy Gábor

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

PILATES ÉS MOZGÁSSZERVI PANASZOK CÉLZOTT TERÁPIÁJA SZOMBATHELYEN
2021. 09. 24.

Új Pilates stúdióval és Hát-Fájdalom Központtal bővült a jövőre 15. születésnapját ünneplő Fűzy Pilates Szombathely. A Géfin Gyula utcai stúdiótól pár lésére, exkluzív környezetben a Vívócsarnok alatt immár az egyéni Pilates órák mellett az ízületi- és mozgásszervi fájdalmak célzott terápiája is elérhető. A stúdióvezető Fűzy Gáborral beszélgettünk.

bővebben
FENYŐ IVÁN ÉS FŰZY GÁBOR BESZÉLGETÉSE SZOMBATHELYEN
2021. 09. 24.

A Weöres Sándor Színház Krúdy klubjában beszélget 2023. augusztus 28-án Fenyő Iván színész, közszereplő, és Fűzy Gábor, nemzetközi Pilates mestertanár.

bővebben
PILATES OKTATÓ KÉPZÉSEINK – 2023. TAVASZ
2021. 09. 24.

A nemzetközi követelményeknek megfelelő képzőközpontunk Talaj 1, 2, 3 és Reformer 1 tanfolyamot indít 2023. tavaszán.

bővebben
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben