★ A PLANK ★

PLANK
2021. 03. 23.
BLOG

Örökzöld téma. Amit minden oktatónak és edzőnek tudnia kell...

Magyar neve nincs igazán. Pilatesben pedig a lábhúzás hasmánt áll hozzá a legközelebb, bár ez utóbbi jóval nehezebb mint az alapnak tekinthető plank. Nos nézzük ezt a manapság agyon nyüstölt, minden csapból kifolyó gyakorlatot. Minden „stabilizációval” foglalkozó szakember ezt a gyakorlatot gyakoroltatja az embereivel, hogy jól vagy rosszul, arra még visszatérünk.

Nézzük a funkcióját. A legtöbb funkcionális edzésen is végzik, pedig ennek nem ott lenne a helye. Ugyanis ez egy kiváló gyakorlat, de rehabilitációs szempontból. Minden gerincproblémával rendelkezőnek (fájdalom, műtét utáni rehab...) el kell jutnia abba a stádiumba, amikor is ezt a gyakorlatot könnyedén!, hatékonyan végre tudja hajtani, tartani kb 70-90mp-ig. (Stuart McGill) Ez ugyanis egy alap gyakorlat ilyen szempontból.

A gyakorlat célja pusztán a hasizmok integrálása teher alatt. A gerinc íveinek megtartásával. Azaz a mély központi stabilizáló izmok integrálása a globális hasizmokkal, úgy, hogy munkában közös nevezőre jussanak. Vagy mai divatos szóval közös teherviselést vállaljanak. (Persze nem úgy, ahogy azt a bankok, meg a multik teszik.) Ennek azonban feltétele, hogy a mély stabilizálók működjenek, erősek legyenek, meg a globális hasizmok is erősek legyenek.

Ha viszont felvesszük a mai divatos „funkcionális” szemüveget, akkor kiderül, hogy a gyakorlatnak nem sok köze van a funkcionalitáshoz. Ugyanis egyrészről az egyenes hasizmok funkciója a törzs hajlítása, a ferde hasizmoké pedig az oldalra hajlítása és csavarása. Ebben az esetben pedig egyik sem történik. Másrészről ezzel a pozícióval, működési funkcióval a való életben nem igazán találkozol.

Talán csak mielőtt jól hasba akarnak vágni, akkor veszed ennek hasznát.

Nem véletlen, hogy leginkább a küzdősportok bizonyos fajtájánál népszerű. Olyannyira, hogy nemrégiben egy – ha jól emlékszem – kínai swat-os állította fel benne a rekordot 4 óra 26 perccel. Szép teljesítmény az biztos. Én annak idején, amikor hajón dolgoztam egyszer a vendégeket megversenyeztettem. (Csak a hecc kedvéért.) A győztes 5 percig bírta. Utána három napig nem láttuk.

Tehát jó gyakorlat, de inkább alap rehabilitációs gyakorlat. Ezért van az, hogy Pilatesben az alapszintet elhagyva soha sem találkozunk izoláltan, statikusan ezzel a gyakorlattal, csak a rengeteg számú integrált, kombinált variációjával.

A végrehajtásánál fontos, hogy a derék szinte egyáltalán ne terhelődjön, azaz semleges helyzetben legyen, illetve a megfelelő gerinc ívek, központ bekapcsolás, lapocka stabilizálás végrehajtása mellett történjen. És a fej se lógjon!

https://www.youtube.com/watch?v=O5Q70ME2th0

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

EDZÉS ÉS A TÜKÖR
2021. 03. 23.

Hogyan használjuk a tükröt edzéshez, Pilateshez? Kell-e vagy sem? Olvasd végig, nem lesz rövid, de legalább megérted magadat és azt, hogy hogyan edz!

bővebben
BUDAPESTRE ÉS VONZÁSKÖRZETÉBE KERESÜNK PILATES OKTATÓKAT!
2021. 03. 23.

Pilates oktató, sportvégzettséggel rendelkező edző, testnevelő jelentkezését várjuk, vagy aki nem szakmabeli, de karriert váltana és szeretne Pilates oktatóvá válni.

bővebben