★ FUSSUNK VAGY ERŐSÍTSÜNK? ★

11233565_537977143036020_1109538852681732426_o
2021. 07. 30.
BLOG

Gyakran felmerül a kérdés, mit is csináljunk egészségünkért. Itt van néhány pro és kontra, döntsd el, hogy melyik szimpatikusabb. Futás alatt értsd a hosszú távú (30-60 perc monoton, egy iramú) futást. Erősítés minden olyan testedzés, ami az izmokat ellenállás ellenében dolgoztatja (kondi, gimnasztika, saját és egyéb ellenállásos edzések, pilates, power jóga...)

FUTÁS

Pro: 
Nagyon könnyen kivitelezhető. Nem kell hozzá – a ruházaton kívül – semmi. Sem sok idő, sem nagy felszerelés, sem komoly tudás. Kimész aztán nyomod, mint paraszt a dudát. Javítja az állóképességet. Ugyan csak az aerob állóképességet, de ez rövid távon pozitív hatással lesz a munkabírásodra, kedélyállapotodra.Az endorfin termelést serkenti. Ezért is hívom endorfin függőknek a futókat. Endorfin, avagy boldogság hormon, ami a futás hatására nagy mennyiségben termelődik. Azaz boldogabb leszel. Testsúly vesztést hoz maga után. Ruhában vékonyabbnak tűnsz majd.

Kontra: 
Az egyoldalúsága miatt, alapvetően beköt, beszűkít bizonyos izmokat és gyengít más izmokat, azaz megbontja a test funkcionális egyensúlyát. Izomleépülést okoz. Ugyan a testsúly csökken, ennek nagy része azonban izom. A katabolitikus (test bontó) hatások miatt. Igaz, hogy vékonyabbnak látszol, könnyebb leszel, de gyengébb és sérülékenyebb is. Továbbá a stressz hormon, kortizol kiválasztását, dominanciát segít. Ez növeli a szervezet stressz hatását, ami bizony zsírosodást, alvás-ébrenlét ritmus megváltozását és egyéb más biokémiai folyamatokat is befolyásol. Például csökkenti a tesztoszteron szintet, ami többek között a szexuális vágyhoz kell. Az emberek nagy része nem tud jól futni, akkor is fut, ha nem kéne (anatómiai adottságok, deformitások) és nincs megfelelő cipője, ez mind az ütődések csillapítatlanságának növelésével jár, ami pedig az ízületeket fogja szétenni. Dehidratál, kiszárítja a bőrt. Még akkor is ha sokat iszol, a sok futás hatására a test aszottabbá válik. Gyengül az immunrendszer.

Erősítés

Pro: 
Erősebb, strapabíróbb, munkabíróbb és kevésbé sérülékennyé válik a test. Formásabbá válsz. Jobban, egészségesebben fogsz kinézni. Javul az alvás minősége. Nő a tesztoszteron szint, ezért javul a közérzet és a szexuális kedv. Javul az immunrendszer. Magabiztosságot, jobb kiállást ad.

Kontra: 
Nem könnyű jól kivitelezni. Szükségeltetik valamilyen tudás, jártasság vagy edzői irányítás hozzá. Kezdetben vagy folyamatosan. A számtalan formája miatt időigényes megtalálni azt, vagy azok kombinációját, amik a legmegfelelőbbek számodra. Az edzői tudás pedig sajnos sok helyen erősen megkérdőjelezhető. Rövid távon segít hosszú távon negatív hatásokat halmoz fel. Legtöbb formája valamilyen eszköz (rendszer) megvételét, használatát igényli. Nehezebb, fárasztóbb, kimerítőbb, „melósabb” mint kimenni futni. A mérlegen nem azt a számkombinációt hozza, mint ami az agyadban lévő elvárások között szerepel.

Nézd át, tehát melyik pro és kontra érv tetszik és tégy aszerint. Persze lehet kombinálni is, de ott is fontos az arányt egyensúlyba hozni. A választás a tiéd!

Szerintem mondjuk Gyere Pilatesre!

Fűzy Gábor

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

PILATES ÉS MOZGÁSSZERVI PANASZOK CÉLZOTT TERÁPIÁJA SZOMBATHELYEN
2021. 07. 30.

Új Pilates stúdióval és Hát-Fájdalom Központtal bővült a jövőre 15. születésnapját ünneplő Fűzy Pilates Szombathely. A Géfin Gyula utcai stúdiótól pár lésére, exkluzív környezetben a Vívócsarnok alatt immár az egyéni Pilates órák mellett az ízületi- és mozgásszervi fájdalmak célzott terápiája is elérhető. A stúdióvezető Fűzy Gáborral beszélgettünk.

bővebben
FENYŐ IVÁN ÉS FŰZY GÁBOR BESZÉLGETÉSE SZOMBATHELYEN
2021. 07. 30.

A Weöres Sándor Színház Krúdy klubjában beszélget 2023. augusztus 28-án Fenyő Iván színész, közszereplő, és Fűzy Gábor, nemzetközi Pilates mestertanár.

bővebben
PILATES OKTATÓ KÉPZÉSEINK – 2023. TAVASZ
2021. 07. 30.

A nemzetközi követelményeknek megfelelő képzőközpontunk Talaj 1, 2, 3 és Reformer 1 tanfolyamot indít 2023. tavaszán.

bővebben
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben