★ A SZÜLÉS ÉS A HASFAL ★

hasfal
2021. 10. 19.
BLOG

A hasfal szétválása szülés után rectus diastasis,

A fehér vonal (linea alba) az egyenes hasizom középső vonalának lágyulása, nyúlása és gyengülése és a számottevő szélesedése ezen izmoknak általában, de nem kizárólag a terhességnek tudható be. A hasfalnak ez a szétválása kritikusan csökkenti az integritását, funkcionális erejét a központnak. Ez általában medence instabilitáshoz és hátfájdalmakhoz vezet.

Ez az eset a kismamák 90%-ánál fennáll. A baba növekedésével egyre inkább a hasfal felé nyomul megnyújtva és elgyengítve a has izmait. A nyomás, ami a fehér vonalra, arra a kötőszövetes állományra nehezedik, ami a két oldalt összeköti és a relaxin hormon egyre jelentősebb mennyisége együttesen vezet a linea alba mentén létrejövő szétváláshoz, amit rectus diastasisnak nevezünk. Sajnos ennek a gyógyulása, regenerálódása nem teljes törvényszerűen történik meg szülés után. Sőt, sok esetben az anyáknak megmarad ez az elválása az egész életükre, amennyiben nem alkalmaznak korrekciós edzést ennek a szeparációnak a csökkentésére (vagy műtétet, amit a TB nem támogat, így mélyen a zsebbe kell nyúlni a min. 600 ezres tételért).

Ez az elválás egy idő után ágyéki instabilitást, derék fájdalmakat is vonz maga után és súlyos esetekben akár sérvet is okozhat, függetlenül attól, hogy férfi vagy nő. Értelemszerűen a férfiaknál a kialakulásnak nem feltétele a terhesség. De szintén gyakori testépítőknél és nagyobb hordót cipelő uraknál.

A nagy diastasis a terhesség alatt, elnyújthatja a szülést. Mivel a központ (mélyebb hasizmok) gyenge, a magzat jobban előrenyomódik, még erőteljesebb medence billenést és nagyobb ágyéki ívet kreálva. Ezért tűnik gyakran a második terhességnél nagyobbnak a has már korai stádiumban is. A magzat feje nem tud megfelelően a medencébe illeszkedni úgy, mint amikor erős a központ, plusz a gyengébb hasizmokkal sokkal nehezebb nyomni, így gyakran hosszabb a szülés.

Ahogy korábban említettem maga a diastasis nem csak terheseknél jelentkezik. Minden olyan esetben amikor rossz gyakorlatokat, vagy nem megfelelően kiegyensúlyozott hasizom edzést végzünk (idővel persze), illetve nem megfelelő központi integritással végezzük ezt.

A hasnál található izmoknak mind más-más, és együttes funkciója is van. Az egyenes hasizom funkciója a törzs hajlítása, de álló helyzetben segít a szervek helyén tartásában, illetve a borda, szeméremcsont egység tartásában és támaszt ad az ágyéki szakasznak elölről. A farizmokkal és hamstringgel asszisztálva pedig megakadályozza a medence előre billenését. A ferde hasizmok elhelyezkedésükből adódóan részt vesznek törzs hajlításban, forgatásban és mivel kapcsolatban állnak a fehér vonallal, így ezek túldolgoztatása húzó hatást gyakorol a linea albára. A haránt hasizmok szerepe ezekkel szemben segít a belső hasűri nyomás kialakításában, a törzs és ágyéki gerinc (kapcsolatok révén az egész test) stabilizálásában, segít az erőteljesebb kilégzéseknél és szülésnél és stabilizálja a fehér vonalat.

A diastasis meglétének, minőségének vizsgálathoz szükséges tesztet mindenki otthon is el tudja magának végezni. Hanyatt fekvésbe elhelyezkedve, hajlított térdekkel, talp a talajon és felülést imitálva (sokaknál ez tényleg csak imitáció lenne, de elég ha csak a lapockák elemelkednek). Mindezt úgy, hogy az ujjait belebiggyeszti a két hasizomhely közé, a köldök felett, és alatt is (külön-külön). Amennyiben az ujj becuppan mint egy nyalóka, az elválást jelent. (Szinte ki kéne lökődnie.) Amikor ebbe a völgybe 2 ujj is simán befigyel, akkor már az eset elég súlyos ahhoz, hogy szakemberhez fordulj és mellőz minden olyan gyakorlatot, ami nyomást gyakorolhat a hasfalra, vagy a ferde hasizmokat igénybe veszi. (Felülés, hasprés, csavarások...)

A legjobb hasfal regeneráló módszer a Pilatesnek speciálisan módosított változatát igényli. Ez nagyon fontos, ugyanis sajnos jelen esetben nem minden út Rómába vezet. Súlyosabb esetben, pedig az edzést ajánlatosabb hasfal tartó öv viselésével kombinálni. Ez egy speciális öv, ami segít az izmokat oda helyezni, ahol lenniük kell, ezáltal asszisztál a gyógyuláshoz. Amennyiben, megfelelően végzed utána a feladatokat, úgy ez simán regenerálódhat, azonban nem 3 nap alatt, tehát légy türelmes. Elválástól és munkakedvtől függően 6 héttől másfél évig terjedhet.

Gyere Pilatesre!

Fűzy Gábor 

Csatlakozz online workshopunkhoz, mely a szülés utáni regenerálódásról szól.

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK...

PILATES ÉS MOZGÁSSZERVI PANASZOK CÉLZOTT TERÁPIÁJA SZOMBATHELYEN
2021. 10. 19.

Új Pilates stúdióval és Hát-Fájdalom Központtal bővült a jövőre 15. születésnapját ünneplő Fűzy Pilates Szombathely. A Géfin Gyula utcai stúdiótól pár lésére, exkluzív környezetben a Vívócsarnok alatt immár az egyéni Pilates órák mellett az ízületi- és mozgásszervi fájdalmak célzott terápiája is elérhető. A stúdióvezető Fűzy Gáborral beszélgettünk.

bővebben
FENYŐ IVÁN ÉS FŰZY GÁBOR BESZÉLGETÉSE SZOMBATHELYEN
2021. 10. 19.

A Weöres Sándor Színház Krúdy klubjában beszélget 2023. augusztus 28-án Fenyő Iván színész, közszereplő, és Fűzy Gábor, nemzetközi Pilates mestertanár.

bővebben
PILATES OKTATÓ KÉPZÉSEINK – 2023. TAVASZ
2021. 10. 19.

A nemzetközi követelményeknek megfelelő képzőközpontunk Talaj 1, 2, 3 és Reformer 1 tanfolyamot indít 2023. tavaszán.

bővebben
A weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Bővebben