A fejfájás leggyakoribb okai

A mozgás szabadsága!

2020.06.10.

A fejfájás elég gyakori probléma.

Sokaknál jelentkező időszakos vagy akár hosszabb távon is fennálló kellemetlen fájdalom.

 
Rengeteg oka lehet. A leggyakoribb a frontérzékenység, főleg melegfrontoknál jelentkezik a kellemetlen nyomás. Okozhat fejfájást folyadékhiány, méreganyag felhalmozódás és strukturális okok is.

 

  • A frontérzékeny fejfájást elég nehéz elkerülni, orvosolni. Azonban sok praktika van, ami enyhíti a tüneteket. Ilyen például a rendszeres citromfű tea fogyasztása, harmatos füvön sétálás mezítláb. Eleve a mezítláb sétálás természetes földön, füvön, talajon ajánlott télen-nyáron, rengeteg betegségre, gyulladásos bajra jó. Ezen kívül olyan gyógynövények is alkalmazhatóak, amiket a magashegyi betegségek elkerülésére szoktak szedni pl. Maca, Rhodiola algida, Ginkgo biloba, Rhodiola rosea, Erythroxylum coca.
  • A kevés folyadékbevitel miatti folyadékhiány is gyakori oka a fejfájásnak. Az esetek legalább felében megfelelő folyadékbevitellel a fejfájás szinte azonnal elmúlik.
    Számos olyan méreganyag található manapság ételeinkben, aminek semmi keresnivalójuk nem lenne ott. Ezek közül jó pár nem ürül ki könnyen a szervezetünkből és gyakran a felhalmozódás következménye lehet a fejfájás is.
    Számos más egyéb oka is lehet természetesen a fejfájásnak, de most nézzünk meg még egy nagyon gyakori, könnyen elfeledett okot.
  • A strukturális problémákból adódó fejfájás. A fej és a nyaki gerinc helytelen tartása akadályozza például a vér szabad áramlását az agyba, ami okozhat gyakori fejfájást, fülzúgást, szédülést. Ez a rossz tartás pedig manapság egyre gyakoribb, egyre problémásabb. A nyak elülső izmai, (fejbiccentő izmok) túlfeszültségbe kerülnek, mind a tartástól, mind a rossz légzéstől. Ettől a túlfeszültségtől az izomtapadásokon keresztül úgynevezett trigger csomók (fájdalom, stressz gócpontok) alakulnak ki az állkapocs izmainál, fültő környékén. Ezek a stressz gócpontok aztán képesek kisugározni a fájdalmat a halántékra vagy a tarkóra is. Ennek a megoldása viszonylag egyszerű. Manuálterápiával, vagy masszázzsal oldhatók a feszültségek, a nyak tornáztatásával, megmozgatásával a tartás javításával pedig megelőzhető az újabb probléma.

Legfrissebb bejegyzések…

tavaszi képzéseink

tavaszi képzéseink

A Pilates oktató programunk a Michael King Pilates iskola egy tudományosan fejlesztett oktatási rendszer. A...

bővebben

Pin It on Pinterest

Share This