★ Pilates alapelvek ★ 

A mozgás szabadsága!

2022.07.08.

– előnyök a mindennapi életben-

A Pilatest igazán alapelvein keresztül lehet jól átadni. Ezek azok, amelyeket alkalmazva nagyban meg tudjuk különböztetni minden más testedzéstől. A következőkben azt nézzük meg, hogy ezek az alapelvek mit adhatnak a Pilatesen túl.

Légzés
A Pilatesben használt légzésnek számos előnye van az edzés szempontjából. Azonban a mindennapi életünknek is fontos része. Ahogy mondani szoktam a hosszú élet titka a folyamatos ki- és belégzés. Sajnos azonban mára légzésünk elég felületessé és csökevényessé vált. A rendszeres, napi, mély, egész mellkasunkat megtöltő és megmozgató légzés sok élettani és pszichés pozitívumot tud nyújtani. 
Próbáld meg egy héten át minden napodat 5 perc nyugodt, mély légzéssel kezdeni. Óriási lesz a különbség. 

Központosítás
Minden Pilates gyakorlatot a központ megfelelő tudatosításával, bekapcsolásával és integritásával kezdünk illetve ennek kialakítása az egyik fő célja a mozgásnak. Ez a központ, a felszín alatt van.Minél jobban tudatosítod a belső központod, a belső éned, minél jobban integrálod és onnan indítva gondolkodsz és cselekszel, annál teljesebb és boldogabb lesz életed.

Koncentráció, precizitás
A Pilatesben a hatékony és megfelelő gyakorlat végrehajtáshoz elengedhetetlen a megfelelő koncentráció és pontosság. Ugyanúgy mint az életben. A legtöbb ember munkájára és mindennapjaia ez sajnos nem jellemző. Napjuk nagy részét céltalan mélázgatással (a számítógép és mobil fölött), nem megfelelő odafigyeléssel töltik így a napi hatékonyság alig éri el a 60%-ot. 
Képzeld el milyen minőségi javulást hozna az életed minden területén ha ez  80%-ra emelkedne?!

Kontroll
A Pilatesben az egész testünket megfelelő kontroll alá kell vonni a megfelelő eredményért. Joseph Pilates eleinte kontrologiának hívta a módszerét. A gondolkodó edzésformának.
A mindennapi életünkben a kontroll nem megfelelő egyensúlya jelent gondot.
A fontos, meghatározó dolgok esetében, amelyek előbbre tudnának vinni, kontrollálatlanul elfolyunk, mert nem merünk cselekedni, cserébe ott ahol lazulnunk kellene és elengednünk magunkat, ott túlkontrollálunk és begörcsölünk. Ezért aztán sem eredményesek, sem boldogok nem vagyunk. Meg kellene tanulnunk ott kontrollálni, ahol fontos és meg kellene tanulnunk elengedni is.

Flow
A Pilatesben ezt a mozgások folytonosságára használjuk ezáltal nem csak jobban fejlesztjük az izmok erejét is de a mozgás is harmonikusabbá válik.
A mindennapi életünkben is egy fontos elem. Ez az az állapot amikor a kisgyermek belefeledkezik a cselekvésbe. Ez egy magasabb euforikus állapot. Ha olyan munkát végeznénk, amit szeretünk, vagy rendszeresen végeznénk olyat, akkor életünk is egy jobb, euforikusabb élet lenne.

Jártasság
Gyakorlás nélkül kevés dolog fog megfelelően jól menni. Ez gyerekként egy belénk írt program volt. Addig próbálkoztunk, amíg fel nem álltunk vagy jártunk. Aztán sajnos lassan kiveszik belőlünk. A legtöbb ember már az első próbálkozás ELŐTT feladja. Csak kevesen jutnak el oda mint Thomas Edison aki 2000-szer is megpróbálta, mire egyszer jól sikerült….

Te is próbáld ki! Gyere Pilatesre!

Fűzy Gábor

  Legfrissebb bejegyzések…

  tavaszi képzéseink

  tavaszi képzéseink

  A Pilates oktató programunk a Michael King Pilates iskola egy tudományosan fejlesztett oktatási rendszer. A...

  bővebben

  Pin It on Pinterest

  Share This