★Lélegezz!★

A mozgás szabadsága!

2021.03.05.

Mindenki tudja, hogy a légzés fontos. A hosszú élet egyik titka. Azt is tudjuk, hogy minősége hatással van az egész napunkra edzéstől, munkán át, a közérzetünkig. Mégis alig fordítunk rá figyelmet, mivel automatikus, így természetesnek vesszük. Az is. A minősége azonban sajnos felnőttkorra eléggé lecsökken.

Rengeteg módszer, irányzat, technika, edzés van, ami a légzéssel foglalkozik. A céltól függően pedig rengetegféle módon lehet a légzéssel játszani.

Amennyiben egy napra levetítenénk az általános testtartásunkat az leginkább egy összenyomott felsőtesti helyzetet mutat. Ebben a helyzetben a mellkas nem tud olyan szabadon mozogni, mint ahogy az rendelve van. A rekeszizom nem tud megfelelően dolgozni, ezáltal csökken a légzés minősége is, csökken az agy oxigén ellátottsága is.

Itt most még sem a rekeszizom, tartás és légzés kapcsolatával foglalkoznék, hanem a légzés folyamatosságával.

A Pilatesben (is) nagyon nagy hangsúly kerül a légzésre. Ennek az egyik része a légzés folytonossága. Tévhitekkel ellentétben nem erőteljes kilégzést használunk. (Bár van, ahol hibásan így oktatják, amit sosem értettem.) Hanem laza folyamatos ki- és belégzést. 

Erőteljes légzésnél ugyanis túlfeszülnek azok az izmok, amiket edzünk. Túlfeszült állapotukban, pedig nem tudnak fejlődni. 
A Pilatesben nem 160kg -al guggolunk, hanem mozgás minőséggel, integrációval dolgozunk, így nekünk nem jó, ha erőteljesen fújod ki a levegőt. A túlfeszülés, ugyanis megbontja a mozgásláncokban létrehozandó erő harmóniát, elfedi a gyengén dolgozó izmokat, nem utolsó sorban pedig nehézkessé teszi a minőségi végrehajtást.
Másik hiba, amikor megakasztod a légzésedet. Ilyenkor a hátizmok feszülnek túl, szintén gátolva a minőségi erőelosztást és hatékony végrehajtást.

Rengetegszer láttam, hogy próbálkoznak a gyakorlat végrehajtásával, de olyan darabos, mint a T feliratú autók elinduláskor. 😀Nagyon gyakran csak egy könnyed kilégzés kell és a mozgás létrejön magától, anélkül, hogy erőlködnél. Mi pedig ezt keressük. Ezt a minőséget szeretnénk utána megerősíteni.

Ez egy nagyon nehéz tanulási folyamat. Talán az egyik legnehezebb a Pilatesben. Azonban csak ezen keresztül érhető el a tökéletes, erős, mégis laza mozgásharmónia, nem csak Pilatesben, de annak hatása által minden mozgásformában.

Fűzy Gábor

Legfrissebb bejegyzések…

Árnyékemberek?

Árnyékemberek?

Az úgynevezett nyugati világ egy olyan civilizált életet hozott létre, ami nagyon távol esik attól a fogalomtól, amit...

bővebben

Pin It on Pinterest

Share This