★ A csigolyák ★

A mozgás szabadsága!

2021.08.05.

Mit tegyek a csigolyáim egészségéért?

A csigolyák egészségéhez, ahhoz, hogy fájdalom mentesen, megfelelően tudjál mozogni, kell, hogy legyen a csigolyák között rés. Rés, ahol az idegek szabadon ki tudnak lépni a gerincvelőből. Rés, ami megfelelő teret enged a mozgáshoz.
Mi kell tehát a megfelelő rés biztosításához? Egészséges porckorongok. Megfelelő mérettel és ruganyossággal.

A porckorongok méretét és ruganyosságát pedig a körülötte lévő szövetek feszültségének egyensúlya (tensegrity) és a mozgás tartja meg.

Nem, nem hidratáció. Legalábbis nem úgy, hogy sokat iszol.
A porckorongok hidratációja ugyanis csak a mozgás hatására valósul meg. Ugyanis a porckorongok ízületi folyadékkal kapcsolódnak a csigolyatestekhez, amik mozgás hatására folyadékot engednek ki, amit a porckorongok fel tudnak szívni. Így hidratálódnak. Wow! 

A porckorongoknak pedig minden része kell, hogy folyadékot kapjon. Ezért kell hát kiegyensúlyozott mozgás, ami az adott szegmens struktúrájának megfelelő. Tehát kell, hajlás (előre, hátra, oldalra), a gerinc minden ízületénél és kell csavarodás is. Mindez pedig úgy, hogy a lehető legtöbb teret, rést hagyjunk a csigolyák között. Mindezt pedig, akár egy pillanat alatt is megfelelően végrehajtva.
Huh.
Ez aztán nem könnyű. Elég csiszolt mozgástudomány kell hozzá. Nem csoda, hogy annyit piszkálunk, bökdösünk az edzéseken, órákon. Heteken, hónapokon, akár éveken át. Csak azért, hogy a minél tökéletesebb végrehajtást kisajtoljuk belőled. Mert bizony ehhez sok gyakorlás kell. És ha már megvan, akkor a megtartás. 

Mert sajnos nagy az ellenerő. A képernyő (bármily nagy vagy kicsi is) előtti gubbasztás, nem tartja meg ezt a rést. Sőt. Összenyomja, félrenyomja.

Ezért volt Joseph Pilatesnek az a mondása, hogy annyi idős vagy, amennyi a gerinced.

Szóval a nagy kérdésre, hogy mit is tegyek a csigolyáim egészségéért, a válasz egyszerűen két szó:

Gyere Pilatesre!

Fűzy Gábor

Legfrissebb bejegyzések…

Árnyékemberek?

Árnyékemberek?

Az úgynevezett nyugati világ egy olyan civilizált életet hozott létre, ami nagyon távol esik attól a fogalomtól, amit...

bővebben

Pin It on Pinterest